Julkaistu 1 kommentti

Kaiverrustekniikkaa ja koiramaisia kujeita

Tervetuloa Insignon matkassa kaiverrustaiteen maailmaan!


Ensimmäinen blogikirjoituksemme on omistettu nelijalkaisille ystävillemme, rakkaille koirillemme. Koirat ovat olleet tärkeä osa ihmisen historiaa jo kauan ennen kirjoitettua sanaa. Jo monissa muinaisissa kulttuureissa koiria kuvattiin laajasti ja erityisen moninaisesti ja suurimmaksi osaksi niihin suhtauduttiinkin samoin tavoin kuin nykyään: ne olivat uskollisia ystäviä, metsästäjiä, vahtikoiria ja rakkaita perheenjäseniä.

Mesopotamialainen vinttikoira

Piirtokirjoitukset ja kaiverretut taulut ja laatat kertovat meille tarinaa koirien ihmisen ja tämän parhaan ystävän vahvasta siteestä – koirilla oli myös kiinteä yhteys jumaliin. Muinaisessa Egyptissä koira yhdistettiin sakaalijumala Anubikseen. Anubiksen tärkeimpiä tehtäviä oli suojella vainajaa demoneilta sekä johdattaa tietä tuonpuoleisessa mahtavan Osiris-jumalan tuomioistuimen eteen.

Meidän kotona kaikenkokoisilta roistoilta suojelee faaraokoira Myrsky. Yönsä säyseä vahtikoira mielellään nukkuisi isäntäväen keskellä peiton alla. Vaikka Myrsky on nykyajan koira toisi se mielellään kanipaistit suoraan pöytään esi-isiensä esimerkin mukaisesti.

Black Eagle’s Lolly Moonlight ”Myrsky”

Kuva on napsaistu ohimennen puhelimella, kun Egyptin koiramme laittoi poseeraten kuin Anubis konsanaan.                                                                          
Kivitaulua suunniteltaessa kaiverrettava kuva ensin käsitellään ja hienosäädetään ennen kuin se siirretään kaiverrusohjelmaan. Tässä tapauksessa tausta on rajattu pois. Kuvaan on myös mahdollista lisätä tekstiä.

Insigno käyttää valokuvan kaivertamiseen impact etching -tekniikkaa, jossa kaiverrus kiveen tai muuhun kovaan pintaan saadaan tehtyä timanttineulalla iskemällä. Valokuvasta valmistettu harmaansävyinen jäljennös kivessä vastaa vaikuttavalla tavalla alkuperäistä – alla tuore teos Myrskystä suoraan kaiverruskoneen uunista.

Kivi kaiverrusmateriaalina kirkkaankiiltävällä hiotulla pinnalla tekee kuvasta arvokkaan ja kaiken kestävän taideteoksen. Kivilaatan koko ja paksuus on itse määriteltävissä ja se kannattaakin valita käyttötarkoituksen mukaan. Paksu kivitaulu on näyttävämpi ja pysyy tukevammin paikallaan. Varsinkin ulkona kannattaa suosia paksumpaa laattaa, etenkin jos kuvalaatta on osa pihakivetystä tai polkua. Ohuempi taulu taas toimii hyvin, jos laatan sijoituspaikka on sisätiloissa, esimerkiksi hyllyllä tai vaikka takanreunuksella. Kivilaatan sivut on aina hiottu tyylikkään kiiltäviksi.


Ikuista paras ystäväsi kiveen ja kerro yhteinen tarinanne eteenpäin säilyttäen sen seuraavillekin sukupolville!

1 ajatus kohteelle “Kaiverrustekniikkaa ja koiramaisia kujeita

  1. […] Muinaisen Egyptin lemmikkikoirat vehreämmille laitumille siirryttyään saatettiin haudan lepoon juhlavassa seremoniassa Anubiksen temppelissä. Näin varmistettiin, että koiravainajat siirtyisivät ilman vaikeuksia rajan toiselle puolelle, jossa nämä voisivat nauttia kuolemanjälkeisestä elämästä samoin tavoin kuin olivat siitä nauttineet maankin päällä. Anubis-jumalan yhteydestä koiriin kerroimmekin jo ensimmäisessä blogipostauksessamme Kaiverrustekniikkaa ja koiramaisia kujeita. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *